Bohemian interieur

Het creëren van een bohemian geïnspireerd interieur

Een bohemian geïnspireerd interieur is een stijl die zich kenmerkt door een eclectische mix van kleuren, patronen en texturen. Het is een interieurstijl die zich laat inspireren door de Bohemian levensstijl, waarin vrijheid en creativiteit centraal staan. Bij het creëren van een bohemian geïnspireerd interieur is het belangrijk om te weten welke elementen hierbij horen en hoe je deze elementen het beste kunt combineren.

In dit artikel zullen we je helpen bij het creëren van een bohemian geïnspireerd interieur. We zullen ingaan op de belangrijkste elementen van deze interieurstijl en geven je praktische tips om deze elementen op de juiste manier toe te passen in jouw interieur.

Elementen van een bohemian geïnspireerd interieur

Een bohemian geïnspireerd interieur is een stijl die zich kenmerkt door een eclectische mix van kleuren, patronen en texturen. Hieronder vind je de belangrijkste elementen van een bohemian geïnspireerd interieur.

Bohemian kleuren

Kleuren spelen een belangrijke rol bij een bohemian geïnspireerd interieur. Het gaat hierbij vooral om warme en aardse tinten, zoals terracotta, okergeel, bordeauxrood, donkerblauw en smaragdgroen. Ook pasteltinten, zoals lichtroze en lichtblauw, kunnen goed worden gecombineerd met deze warme kleuren. De vaste basis voor een bohemian interieur is wit.

Patronen

Bij een bohemian draait het om patronen. Het is belangrijk om verschillende patronen te mixen en matchen, zoals strepen, ruiten, bloemen, geometrische vormen en etnische prints. Het is wel belangrijk om te zorgen dat de patronen bij elkaar passen. Kies daarom voor patronen in dezelfde kleuren of combineer juist contrasterende kleuren met elkaar.

Texturen

Texturen spelen ook een belangrijke rol bij het creëren van een bohemian woonstijl. Het gaat hierbij om verschillende materialen en structuren, zoals hout, leer, wol, katoen, linnen en jute. Het is belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen harde en zachte materialen en tussen gladde en ruwe texturen.

Meubels en accessoires

Wat betreft meubels draait niet om perfectie. Het gaat juist om een verzameling van verschillende meubels en accessoires, zoals kussens, vloerkleden, plaids, lampen en decoratieve objecten. Hierbij is het belangrijk om te zorgen voor een goede balans tussen grote en kleine objecten en tussen lichte en donkere objecten.

Tips voor het creëren van een bohemian interieur

Nu je weet welke elementen belangrijk zijn, geven we je graag een aantal praktische tips om deze elementen op de juiste manier toe te passen in jouw interieur.

Begin met een neutrale basis

Een bohemian geïnspireerd interieur kan al snel chaotisch en overweldigend worden als je te veel verschillende kleuren en patronen combineert. Daarom is het belangrijk om te beginnen met een neutrale basis. Kies bijvoorbeeld voor een witte of grijze muur en houd de grote meubels en accessoires ook neutraal van kleur. Op deze manier geef je de andere elementen in je interieur de kans om te schitteren.

Combineer verschillende patronen en texturen

Bij een bohemian geïnspireerd interieur draait het om de combinatie van verschillende patronen en texturen. Kies bijvoorbeeld voor een vloerkleed met een opvallend patroon en combineer dit met kussens in verschillende kleuren en patronen. Ook kan je bijvoorbeeld een grof gebreide plaid combineren met een lichtgewicht katoenen deken.

Gebruik veel planten en natuurlijke materialen

Een bohemian geïnspireerd interieur is geïnspireerd op de natuur en daarom is het belangrijk om veel planten en natuurlijke materialen te gebruiken. Kies bijvoorbeeld voor een grote kamerplant in een mooie pot of hang planten op in macramé hangers. Ook kan je bijvoorbeeld een houten tafel combineren met linnen stoelen of een leren bank. Er zijn vele makkelijk te onderhouden planten die perfect in de bohemian stijl passen.

Ga voor vintage en tweedehands

Een bohemie interieur is ook geïnspireerd op de vintage en tweedehands stijl. Ga daarom op zoek naar mooie vintage meubels en accessoires op rommelmarkten, kringloopwinkels en in antiekwinkels. Een oude kast of een vintage spiegel kan bijvoorbeeld een mooie aanvulling zijn op je bohemian interieur.

Kies voor warme en gedempte kleuren

Bij een bohemian draait het om warme en gedempte kleuren. Kies bijvoorbeeld voor een terracotta muur of een okergele bank. Ook pasteltinten, zoals lichtroze en lichtblauw, passen goed bij deze stijl. Probeer wel om niet te veel verschillende kleuren te gebruiken en zorg voor een goede balans.

Maak gebruik van kunst en decoratie

Een bohemian geïnspireerd interieur is ook geïnspireerd op kunst en decoratie. Hang bijvoorbeeld een mooie print aan de muur of zet een beeldje op een tafeltje. Ook kan je bijvoorbeeld een verzameling van verschillende decoratieve objecten op een plank zetten. Het is wel belangrijk om te zorgen voor een goede balans en niet te veel verschillende objecten te gebruiken.

Laat je persoonlijkheid zien

Een bohemian interieur draait om creativiteit en vrijheid. Laat daarom je persoonlijkheid zien in je interieur. Voeg bijvoorbeeld persoonlijke foto’s toe aan de muur of gebruik mooie souvenirs als decoratie. Ook kan je bijvoorbeeld zelf kunstwerken maken of een DIY-project doen om iets unieks aan je interieur toe te voegen

Combineer oud en nieuw

Een bohemian geïnspireerd interieur draait niet alleen om vintage en tweedehands, maar ook om het combineren van oud en nieuw. Geef bijvoorbeeld een oude tafel een nieuw leven door hem te combineren met moderne stoelen. Of combineer een oud Perzisch tapijt met een moderne bank. Op deze manier creëer je een interessante mix van oud en nieuw in je interieur.

Maak gebruik van verlichting

Verlichting is belangrijk in elk interieur, maar in een bohemian geïnspireerd interieur kan verlichting een extra sfeervolle rol spelen. Kies bijvoorbeeld voor warme lampen in plaats van fel wit licht. Ook kan je bijvoorbeeld een mooie hanglamp ophangen boven de eettafel of een aantal sfeerlichtjes neerzetten op een plank.

Durf te experimenteren

Een bohemian geïnspireerd interieur draait om creativiteit en vrijheid. Durf daarom te experimenteren en wees niet bang om buiten de lijntjes te kleuren. Combineer bijvoorbeeld verschillende patronen en kleuren die je normaal gesproken niet bij elkaar zou zetten. Of mix verschillende stijlen, zoals vintage en modern. Op deze manier creëer je een uniek en persoonlijk bohemian geïnspireerd interieur.

Conclusie

Een bohemian geïnspireerd interieur is een mooie manier om creativiteit en persoonlijkheid toe te voegen aan je woning. Door gebruik te maken van verschillende patronen, texturen, kleuren en materialen kan je een interessante en sfeervolle mix creëren. Belangrijk is om te beginnen met een neutrale basis en vervolgens te experimenteren en te combineren. Door gebruik te maken van vintage meubels en accessoires kan je een uniek en persoonlijk interieur creëren. Vergeet ook niet om persoonlijkheid toe te voegen aan je interieur door middel van kunst, decoratie en persoonlijke items. Durf te experimenteren en creëer zo een uniek en persoonlijk bohemian geïnspireerd interieur.


Geschreven door:

Ilse avatar


Meer artikelen