opc_loader

Wensenlijst

Spijkerschilderij

 

benodigdheden:

houten plank, vurenhout of grenenhout
Kleine spijkers
Hamer
Katoenen draad/touw in diverse kleuren
Verf
Kwasten
2 Ooghaken
Potlood
Tekenpapier 
liniaal
Schaar

Aan het werk!

1. Voor het spijkerschilderij heb je een houten plank nodig van vurenhout, steigerhout of grenenhout. Dit zijn zachtere houtsoorten en de spijkertjes zijn daar beter in te slaan. Wij hebben een plank van steigerhout gebruikt en een oude kastplank. 

2. Vervolgens gaan we de plank een mooie ondergrond geven met verf. Laat je inspiratie werken en schilderen maar. 

3. Terwijl de plank aan het drogen is, gaan we bedenken welke vorm je zou willen maken met de spijkertjes. Deze vorm teken je uit op dun papier. Let op dat je de vorm niet te klein maakt. Je kan er ook voor kiezen om de spijkertjes willekeurig te gaan plaatsen en je laten verrassen door wat daar uit ontstaat.

4. Is de plank droog? Super! Dan is het nu tijd voor de volgende stap. Leg het papier met de uitgetekende vorm op de juiste plek op de plank. Pak de spijkertjes en de hamer erbij. Zet het eerste spijkertje op de getekende rand van de vorm en sla het een stukje in het hout. Het spijkertje moet stevig in het hout zitten en minimaal een halve centimeter eruit steken voor het wikkelen met de draad. 

5. Nu kun je de rest van de rand gaan vullen, zorg voor ongeveer een centimeter ruimte tussen de spijkertjes. Je kan eventueel met behulp van een liniaal stippen na elke centimeter zetten en daar de spijkertjes in slaan.

6. Wanneer de vorm klaar is haal en scheur je het papier weg en is het werk met de spijkers klaar!

7. Pak nu het katoenen draad erbij. Maak een stevig knoopje om het eerste spijkertje. Vervolgens ga je het draad om de spijkertjes heen wikkelen. Dit doe je door het draad een keer helemaal om een spijker te draaien, vervolgens ga je naar de volgende spijker en herhaalt dit opnieuw. Let op dat je het draad strak houdt, anders kan je weer opnieuw beginnen. Wikkel de omtrek van de vorm en bewonder het eerste resultaat!

8. Nu de vorm goed zichtbaar is kun je door naar de volgende stap en andere kleuren draad gaan gebruiken, als je het eenzelfde kleur wil houden kan dat natuurlijk ook. Je gaat nu kriskras aan het werk, zodat er een gevulde vorm ontstaat. Het eind van het draad knoop je vast om een spijkertje. Je kunt dit net zo lang herhalen tot je tevreden bent met het geheel.

9. Wees trots en laat jouw creatie schitteren aan de wand! 
Om jouw creatie op te kunnen hangen, zijn twee ooghaken een goede oplossing. Deze zet je op de rand aan de bovenkant van het hout en je draait ze er recht in. Met behulp van een schroevendraaier door het oog heen kun je het laatste stukje doen, dat kan namelijk zwaar gaan.

Veel plezier!