opc_loader

Wensenlijst

Waardeloos of waardevol?

Waardeloos of waardevol?

Als klein meisje logeerde ik regelmatig bij opa en oma. De warme herinneringen van broodjes zoals opa die maakte, zonder korstjes en gekleurde hageltjes, Tineke op de beeldbuis en de schommel in de deuropening van de schuur, draag ik tot op heden bij me. De helft van de zolder had mijn oma tot een speelkamer gecreëerd. De andere helft was van opa. Het speelgedeelte was leuk, maar opa's gedeelte, volgebouwd met stapels kranten en uit het vuil getrokken vondsten, trok me altijd mee in een wereld van waardevolle schatten.

Als volwassen vrouw heb ik mij, en anderen om mij heen, altijd voorgehouden dat ik niet zo'n verzamelaar ben en zeker niet van lang-termijn-bewaren ben. De realiteit raast mij voorbij, wanneer mijn vrouw restjes hout of ander materiaal, heel lief, wil opruimen ( lees weggooien). Het feit dat ik in een vlaag van hysterische paniek al mijn schatten probeer te redden, doet mij beseffen dat ik mezelf en de ander voor de gek heb gehouden: Ja, ik ben een verzamelaar, een sprokkelaar en bewaarziek!

De bouwblokjes die verwerkt zijn in bankje Bloks zijn de schatten, opgedaan tijdens een van mijn sprokkeltochten. Voor een ander misschien waardeloos, maar voor mij, en het jongetje dat er met hartelust mee gebouwd heeft, heel waardevol!

Terug