opc_loader

Wensenlijst

Maak je eigen bloemenvaas op hout

Benodigdheden:

houten plank van minmaal 2 cm dik
spijkers van ongeveer 2 cm
katoenen draad
hamer
papier 
potlood
kunstbloemen 
schaar
liniaal

Het creëren kan beginnen!

1. De grootte van de houten plank die je gebruikt als ondergrond kan naar eigen idee zijn. Ik heb een plank van 50x25 cm gebruikt. Steigerhout of grenenhout zijn zachte houtsoorten en ideaal voor het inslaan van de spijkertjes. Je kunt nieuw hout gebruiken of op zoek gaan naar bijvoorbeeld een oude kastplank. Oud hout geeft een ander karakter aan de decoratie dan nieuw hout. Het is net wat jouw voorkeur heeft!

2. Pak het papier erbij, dat kan simpel een wit A4 blaadje zijn. Je gaat nu de vaas tekenen, zoals jij wilt dat deze eruit komt te zien. Maak de vaas niet hoger dan de helft van de lengte van de houten plank. Vindt je het lastig om zelf een vaas te tekenen? Geen paniek! Google is een geweldig hulpmiddel, wanneer je de zoekwoorden "vaas tekenen" in voert en naar afbeeldingen gaat, vindt je daar genoeg voorbeelden. Deze zou je kunnen printen om te gebruiken.

3. Pak de hamer en de spijkertjes erbij. Leg het papier met de getekende vaas daar op de houten plank, waar je de vaas wilt hebben. Zet het eerste spijkertje op de rand van de vaas en sla het een stukje in het hout. Het spijkertje moet stevog in hout zitten en minimaal een halve centimeter boven het hout ui steken voor het wikkelen met het draad.

4. Nu kan je de rest van de rand gaan vullen met spijkertjes, zorg voor ongeveer een centimeter ruimte tussen de spijkertjes. Vind je dit lastig in te schatten, dan kan je met behulp van de liniaal stippen op elke centimeter op de getekende vorm zetten. Ga zo door tot de gehele buitenrand van de vorm is gevuld met spijkertjes.

5. Haal en scheur het papier met de vorm weg van het hout en het werk met de spijkertjes is klaar!

6. Pak nu het katoenen draad erbij. Maak een stevig knoopje om het eerste spijkertje. vervolgens ga je het draad om de spijkerjtes heen wikkelen. Dit doe je door het draad 1 keer helemaal om de spijker heen te draaien, vervolgens ga je naar de volgende spijker en herhaalt dit opnieuw. Let op dat je het draad goed strak houdt. Doe je dit niet, laat het draad weer los en kan je opniuew beginnen! Wikkel de omtrek van de vorm en bewonder het eerste resultaat!

7. Nu de vorm goed zichtbaar is, kan je door naar de volgende stap. Het moment is nu om een keuze te maken in hoe je het uiterlijk van de vaas wilt hebben. Gebruik je verschillende kleuren of eenzelfde kleur? Wil je de vaas volledig met draad gevuld hebben of wil je er een bepaalde vorm in hebben? Door middel van het wikkelen van het draad ontstaat dan uiteindelijk een mooie vaas. Je kunt hierin experimenteren en is het niet naar je zin, haal het draad uit en probeer het opnieuw, tot je tevreden bent!

Tevreden? Chapeau!

8. Dan is het nu tijd om de vaas te gaan vullen met kunstbloemen. Deze kun je vinden in diverse winkels of online bestellen. Het mooie is dat je de bos geheel naar jouw wens kan vormgeven. Steek de bloemen er een voor een in, soms blijft de steel een beetje haken in het draad en is het nodig om deze er door heen te begeleiden. Schik de bos en bewonder het resultaat. Ben je er na een tijdje op uit gekeken, haal de bloemen eruit en maak een nieuwe bos!

9. om de bloemenvaas op hout op te kunnen hangen aan de wand, kun je oogschroeven of tandhangers gebruiken. Deze zijn verkrijgbaar in de bouwmarkt. 

Hoe bijzonder om een bloemetje op hout te geven als cadeau!